четвъртък, 14 юни 2012 г.

Природозащитници или обикновени хулигани?


Била съм на не един протест в защита на природата. Отидох и сега. Но този път не влязох в тълпата. Останах отстрани и с изненада установих колко по-всеобхватен е погледът на страничния наблюдател, отколкото на прекия участник.
Ще започна първо с няколко думи за протестите, на които съм присъствала до сега. Ясна и стегната организация, с предвариелно обявени маршрути, добронамереност. Чисто символично присъствие на полицията, колкото да има кой да се намеси, ако се наложи.
Случаят с днешния протест обаче не беше такъв. Очевидно конфронтация с полицията е търсена още в замисъла му. Защо ли? Верояно, за да може отново да се спекулира с някаква измислена “полицейщина”.
Но нека започнем от начало. Организаторите дори не са имали разрешение за провеждане на протеста. А такова е необходима не заради някакъв каприз, а за да може поне да се организира движението, да се разпредели предварително трафикът по други улици. Тълпата просто блокира едно от най-натоварените кръстовища в София – това на Орлов мост. Все пак полицията успя да реагира достатъчно бързо и да пренасочи поне тези автомобили, за които не беше късно. Оставаше само да освободи кръстовището. Това й е и задължението. Пристигнаха полицаи с щитове, каски и бронирани жилетки, които бавно, но настъпателно започнаха да избутват протестиращите. Без сила, без агресия, напълно спокойно, но достатъчно настоятелно.
Някои медии споменават десетина арестувани. Стоях близо до полицейските коли. Действително няколко човека бяха отведени натам. Но не видях нито един от тях да бъде задържан. След кратък, сдържан разговор си тръгваха по свое желание, когато решат. Така погледнато полицията даже беше твърде толерантна към участниците в незаконния протест, предвид, че всички те са нарушители.
Но не, на Facebook-страницата на организаторите се мъдрят манипулативни снимки, които се опитват да внушат някакво нарушаване на права от страна на униформените.



Действително, виждат се много полицаи и беззащитен човек на земята под тях. Но ако някой реши да се вгледа по-внимателно, е очевидно, че човекът не е паднал, а седнал, подобно на другите зад него. А всичко, което прави полицаят, е, че се опитва да го вдигне, за да освободи пътя. Това беше намерението на полицията спрамо всички протестиращи – да прекратят нарушението, което извършват. Защото задължение на полицията е не да работи в интерес на тези, които нарушават закона, а на тези които го спазват. Ако аз утре отида и седна на кръстовището ще имат ли основание да ме накарат да се махна, дори да ме задържат, ако се противопоставя? Разбира се! Защото ще съм нарушител, също като всички, които се бяха събрали там снощи.
Но те повечето не са съвсем наясно дори защо бяха там. Важното е купон да става. Да се напият, да се напушат. Може и някой золум да им се размине в общата суматоха. Протестираха срещу закон, който по-голямата част от тях не са и прочели, но някой им е казал, че е лош. Може и да е. Обикновено подкрепям подобни прояви, стига да са организирани по цивилизован начин и да имат ясно формулирани искания. Затова  сега не оспорвам основателен ли е протестът или не. А само начинът, по който беше проведен. Неорганизиран. Хулигански. Нарушаващ правата на всички останали граждани. Възпрепятстващ придвижването на майки с деца, дори на линейки. Една такава даже беше и освиркана, защото да мозъците на тълпата достигна единствено звукът на сирената, но не и мисълта, че може би в този момент някой се нуждае от спешна помощ.
         Да не говорим, колко бутилки бяха хвърлени към полицаите. И в крайна сметка, това, което остана след протеста на природозащитниците, беше куп неразградими и съвсем неекологични отпадъци. А те спокойно се оттеглиха да си допиват в градинките наоколо. За какво иначе да ходят на протест, ако не да изпият по няколко бири с приятели?