неделя, 3 април 2011 г.

За “протестния вот” и какъв е смисълът от подобни инициативи

Всеки път преди избори се появяват различни групи “многознайковци”, които се самозаблуждават, че с празен вот изпращат някакво послание на управляващите в частност и като цяло – на политическата класа у нас. Едни призовават изобщо да не си правим труда да се разкарваме до близкото училище, където се провежда гласуването, защото било безсмислено; други също призовават да не пускаме бюлетина, защото така сме щели да “спасим дърветата”, които така или иначе вече са били отсечени, а бюлетините напечатани; трети смятат, че като дадат глас за “никого”, изразяват някакво мнение. Сега, преди приближаващите президентски избори, се появи значително по-оригинална идея. Тя докосва слабото място на всеки българин и това може да я направи по-успешна от други подобни. Авторът на група във Фейсбук призовава да се гласува с т. нар. Предсмъртно писмо на Васил Левски. 

Освен че ще предизвика у някои усещането, че са изразили волята си, чрез думите на Апостола, подобно действие с нищо няма да се различава от пускането на празна бюлетина или обикновения мързел и неангажираност, които пречат на други да упражнят законното си право на глас. В статистиките ще бъде отчетен поредният недействителен вот. 

Независимо какво ще пуснете в урните – “Предсмъртното писмо на Левски”, порой от хули към политиците въобще, любовно писмо до съседката или просто неправилно попълнена бюлетина, то няма да стигне до тези, за които е предназначено, нито ще бъде огласено по някакъв начин. Ще бъде отбелязано (не се знае дори дали и прочетено) единствено от група временно назначени преброители.

Подобно действие е един... да го наречем “лузърски” подход. То НЕ Е протест! НЕ Е по-особено изразяване на лично мнение! НЕ Е проява на недоволството и възмущението ни! То Е единствено липса на мнение, липса на позиция. Нежелание да поемем отговорност за собствените си решения.

Дори когато изборът е ограничен, такъв все пак има! И който се чувства отговорен, макар и само пред себе си, е длъжен да изрази мнението си така, че то да бъде чуто. Каквото и друго да пуснете вместо коректно попълнена бюлетина, то ще е с еднакво незначителна тежест. Ще остане “глас в пустиня” сред купищата ненужна хартия в някоя чиновническа канцелария. 

Всъщност единствените, които имат полза от подобен нереален вот, това са социалистите (тук някои вероятно биха включили и ДПС). Техният електорат е непоклатим. Той може да бъде манипулиран единствено от тях и изразява недоволството си само чрез подкрепа за тях.

           Нереалната бюлетина е израз не на протест, а на малодушие. Така че, дори никого от кандидатите да не одобрявате напълно, все пак гласувайте! Направете го, ако прецените и за някой, който е малко вероятно да спечели. Така поне гласът ви ще бъде преброен, за разлика от празния вот, който изобщо не бива отчетен.

Когато се изчисляват проценти, това е от голямо значение. Важно е от какво изходно число се вади процентът. 
 
Затова, преди да решите да не гласувате, преди да се включите в този тих и безличен протест, запитайте се: ще помогнете ли някому с него или повече ще навредите?

3 коментара:

  1. на страницата на групата има раздел документи, там може да пррочетете публикацията носеща заглавието "В отговор на противниците на идеята „Аз ще гласувам с „Предсмъртното писмо“ на Левски на президентските избори 2011г." също и на следният линк - http://neverojatno.wordpress.com/2011/03/31/%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%B7/

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност единственото ясно тук е, че статията е писана от някой партиен сектант, който държи неимоверно много да се запази статуквото!

    ОтговорИзтриване