понеделник, 19 юли 2010 г.

Нов бестселър!!!

          Прочетохте ли новият бестселър на…
          Извинете! Излъгах ви! В действителност нямам никакво намерение да пиша нито за конкретна книга, нито за определен автор.
Какво всъщност означава бестселър? На всеки, който знае английски му е ясно, а вече е също толкова ясно и на тези, които не знаят. Ако все още някой се чуди, това най-продавана книга (тъй-като именно по отношение на тази “стока” се употребява обикновено терминът). И напоследък у нас почти всяко заглавие, което излиза, се обявява именно по този начин – като най-продавано.
          Къде? В света? В Европа? В Америка? Или примерно в Узбекистан?
          Как може едва ли не всяка книга да е НАЙ-продавана? Нали все някоя от тях трябва да е по-продавана от другите? И що за критерий е това? Литературен или търговски? Самата книга ли е всъщност най-продавана или авторът? А може би просто рекламата?
          Кое определя тиража на една или друга книга? От какво зависят продажбите на дадено заглавие и гаранция ли са те за съдържанието?
          Бестселър!!! Най продавана книга! Означава ли това и най-добра?
          Тази модерна чуждица, започнала да се използва дори по отношение на родни, български заглавия, все повече обърква читателя, вместо да го насочва. Кога приравнихме книгите към обикновените битови стоки?
          Бестселър!!! Поне на мен това вече ми звучи като обикновена реклама на прах за пране – “премахва всички петна”!
          Но изникват някои въпроси:
          Към издателите: Абе, хора, вие четете ли? Четете ли поне това, което издавате? Не държите ли най-малкото на името си като издатели, та на всяка глупост, внесена от къде ли не, лепвате етикета бестлелър?
          Към потребителите: Абе, хора, вие четете ли? Четете ли поне това, което купувате? Или книгите са просто част от декорацията на дома ви? Модерни и известни автори, грижливо подредени в лавиците на библиотеката. Нещо като достъпният за веки вариант на колекционирането на картини от новобогаташите. Без каквото и да било отношение към изкуството, но когато влезе гост, и той ще ахне пред добрата колекция, макар и да не разбира повече от колекционера. В това ли се превърна литературата? Декор!? Не ценност! Не потребност! Просто опит за запълване на празнините. Но не празнините в душата ни, а на безсмисленото пространство около нас.
          Накит! Който показваме на околните, а те ни ръкопляскат колко сме елегантни. Но само покритието му е сребърно или златно и част от тези, пред които се хвалим го знаят. И те различават наивния глупак от ценителя.
          А в същото време роптаем срещу турските сериали. Дали отново заради модата или от някакъв криворазбран национализъм… Правим се на много критични. Не искаме да ни залива “простотия” от телевизията. Защо? Защо от телевизията не може, а с книгите всичко е ОК? Защото по презумпция се смята, че човек+книга=култура. Да, ама не! Биг брадър пасти да яде пред някои от заглавията, които се продават. Защото, ако гледайки Биг брадър един интелигентен човек може, на фона на цялата простащина, наистина да види социалния експеримант, то голяма част от т. нар. бестселъри отразяват единствено налудничавите виждания на един единствен човек – автора.
          Книгите били храна за душата? От доста време твърде малко значение отдаваме на това с какво храним тялото си. Още по-малко – душата, умовете си. Но напоследък започна да се говори за чиста храна. Дали няма най-накрая да се замислим за – по-важната според някои, а може би и наистина първостепенна, но занемарена част от същността ни? Онази невидимата, на която може би именно поради тази причина отдаваме по-малко значение. Едва ли по книгите ще се появят етикети, че съдържат увреждащи съставки, но това не пречи самите ние да станем по-претенциозни в подбора си.
          Защото когато една книга се обяви за най-продавана, наистина продължава добре да се продава, макар да е с твърде съмнителна стойност. И така остава “най-продавана”. Заедно с всички като нея разбира се. И ето – оказва се, че не “търсенето определя предлагането” (както се оправдават много от издателите или продуцените на различни предавания), а тъкмо обратното.
Май само Библията и Коранът могат да си съперничат за това определение, а те са сред малкото, които все още не са се окичили с него.
          Бестселър!!! Често фалшив етикет на фалшива стока.

1 коментар: